Hasta Haklari Aktivistleri Dernegi

Haberler

Sağlık Sektörü ve Hak İhlâllerindeki Haberler

Depremde Hastaneler Toplu Mezar Mi Olacak

04 Kasım 2011 Cuma


DEPREMDE HASTANELER TOPLU MEZAR MI OLACAK

 

“DEPREM”


23 Ekim Van Depreminde sadece meskenlerin değil kamu binalarının hatta Sağlık Bakanlığına Bağlı Hastanelerin de zarar gördüğünü  ifade eden Hasta Hakları Aktivistleri Derneği Engelli Hakları Komitesi Başkanı Sami ORTAÇ doğal afetlerde sığınak olarak kullanılması gereken bu binalar muhtemel bir depremde birer toplu mezara dönüşebilir” dedi. Sami ORTAÇ konuyla ilgili açıklamalarına şu şekilde devam etti.

            19 Ağustos Marmara depremi sonrası Büyük İstanbul depreminin hemen her an beklendiği bilim adamları tarafından sürekli vurgulanmasına rağmen aradan geçen 12 yıllık zaman zarfında özellikle deprem sonrası özellikle ihtiyaç duyulacak kamu binalarının depreme karşı güçlendirme çalışmalarının tamamlanmadığı gözlenmektedir.

 

Van Depreminde ortaya çıkan tablonun ardından devlet yetkilileri depreme dayanıksız yapıların müteahhitlerinin cana kasıttan yargılanabileceği, bu binaların ilgililerin rızası olmaksızın kamulaştırılarak yıkılacağını ilan edilmiştir. Ancak deprem bölgesindeki binaların 4708 sayılı Yapı Denetim Kanunu çerçevesinde denetimi dahi yapılamazken büyük öneme sahip kamu binalarının bu kanun kapsamının dışında bırakılması ve yapısal uygunluğu ile alakalı ayrıntılı bir yasal düzenleme yapılmaması sorumsuzluğun açık bir örneğidir.

 

O halde soruyoruz; depreme dayanıksız kamu binalarını inşa eden, denetlemesi gereken ancak bu binaların yapımı aşamasında depreme dayanıklılıklarını önemsemeyen sorumsuz idarecilerin yaptırımı ne olacaktır ?

 

Bu bilgiler ışığında başta muhtemel bir depremde yüksem önem derecesine sahip Sağlık kurumları ile tüm Kamu Binalarının Deprem ve Yangın yönetmeliğine uygunluğunu denetlemek ve uygun olmayan binaları yönetmeliğe uygun hale getirmekle yükümlü ilgili Bakanlığın görevini açıkça ihmal ettiği aşikardır. Bu nedenle sorumluluklarını yerine getirmeyen ilgili Bakan, Bürokrat ve idarecileri ortaya çıkan bu tabloyu izah etmeye ve hesap vermeye çağırıyoruz.

 

Hasta Hakları Aktivistleri sağlık alanındaki bu büyük problemin giderilmesi için çalışmalarına devam etmekte olup mevcut durumu ve bu alanda yapılacak tüm değişiklerin takibini yaparak, öncelikli olarak deprem kuşağında yer alan yerel ve ulusal tüm sağlık kuruluşlarının gerek Deprem gerekse yangın yönetmeliğine uygun hale getirilmesi gerektiğini arzu etmektedir.

 

 Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 Hasta Hakları Aktivistleri Derneği

Vatan Cad. Şehit Pilot Mahmut Nedim Sk Evirgenler İşhanı No 5 Kat 6
Aksaray Metro İstasyonu Karşısı
34093 Fatih - İSTANBUL
Tel 0212-532 23 23 0532-589 7 444
www.hastahaklari.net 

 

İstanbuldaki Hastanelerin Deprem ve Yangın Yönetmeliğine Uygunluğu ile ilgili Çalışma

 

 

Etiketler...