Hasta Haklari Aktivistleri Dernegi

Haberler

Sağlık Sektörü ve Hak İhlâllerindeki Haberler

İlâç şirketinin yanlış ve tehlikeli kampanyası, binlerce ölüme yol açtı

26 Ağustos'ta, Oklahoma’da bir hâkim, ülkedeki opioit krizindeki rolü için Johnson and Johnson isimli ilaç şirketinin, devlete 572 milyon dolar ödemesine karar verdi.

BMJ’nin tvit için uygun gördüğü resim bile durumun vahametini anlatmaya yetiyor.

Tıbbın ticarileşmesine diyeceğim yok ama bu ticaretin ahlâksızca yapılması, daha çok kazanmak için türlü oyunların sergilenmesi, insan hayatının zerre kadar öneminin olmaması kabul edilebilir değil.

Şirketlerin bu tür pazarlama oyunlarına her gün bir yenisi eklenirken, biz bunların ilaç ve aşılarına nasıl güveneceğiz diye düşünüyorum.

BMJ’deki makaleden bir bölüm:

26 Ağustos'ta Oklahoma’da bir hâkim, ülkedeki opioit krizindeki rolü için Johnson and Johnson isimli ilaç şirketinin, devlete 572 milyon dolar ödemesine karar verdi.

Böylece, bir şirkete bir Amerikan mahkemesi tarafından opioit salgınındaki tutumundan dolayı ilk kez bir hüküm verilmiş oldu.

Hâkim, Johnson and Johnson’ un pazarlama kampanyasının “yanlış ve tehlikeli” olduğuna ve çok fazla sayıda bağımlılık ve aşırı dozdan ölüme yol açtığına hükmetti.

Johnson and Johnson temyize gitmeyi planlıyor olmakla beraber bu vaka USA genelinde bekleyen binlerce diğer afyon türevi davasına emsal teşkil edebilir.

Hâkim, Johnson and Johnson’ un tıp uygulamalarını etkileme pratiğine vurgulama yaparak şirketin doktorları daha fazla opioit yazmaya doğrudan sevk ve ikna edecek bir plan geliştirdiğini, bunun çaresinin “kronik ağrının yeteri kadar tedavi edilmediğini ve daha fazla opioit yazılması” olduğunu gösteren bir hikâyeyi pazarladığını dile getiriyor.

Bir senede 50 bin kişinin ölümüne sebep olan opioit salgını, sağlık sektöründe rekabetten kaynaklanan ve gizli kalan gerçek zararları gösteriyor.



Kaynak:
Ahmet Rasim Küçükusta(Prof. Dr.)

Etiketler...
ilac-sirketinin-yanlis-ve-tehlikeli-kampanyasi