Hasta Haklari Aktivistleri Dernegi

Haberler

Sağlık Sektörü ve Hak İhlâllerindeki Haberler

Üniversite hastaneleri alarm veriyor: Yakında ameliyatlar yapılamaz hale gelebilir

Üniversite hastanelerinin sorunları dağ gibi birikti. Ekonomik olarak üniversite hastanelerini sürdürebilmek neredeyse imkansız hale geldi. Rutin sarf malzemelerini bile almakta güçlük çeken hastaneler yakında ameliyathanelerinin kapılarına kilit vurabilir

Üniversite hastaneleri bir yandan eğitim bir yandan da sağlık hizmeti veren ve şu an ülkedeki hekimleri yetiştiren kurumlar olarak son zamanlarda zor günler geçiriyor. Üçüncü basamak sağlık hizmeti olarak devam eden bu referans hastanelerin ekonomik olarak zor zamanlar geçirmesi ülkedeki tüm tıbbi ortamı etkileyecek gibi görünüyor.

Donanımlı ve üst düzey insan kaynağı olmasına rağmen ilaç ve tıbbi malzeme yokluğundan dolayı, üniversite hastaneleri yeterli nitelik ve nicelikte hizmet verilemez noktaya geliyor.

Üniversite hastaneleri ödeme yapamıyor, tıbbi cihaz sektörü can çekişiyor Ekonomik zorluk çeken üniversite hastanelerinin rutin sarf malzemelerinin bile yokluğunu çektiği bildiriliyor. Rutin işlemleri bile sürdürmekte zorluk çeken hastanelerin, referans merkezler olması nedeniyle komplike vakalarda da bir o kadar zorlandığı, artık finansal olarak sürdürülebilirliğinin kaybolduğu belirtiliyor.

Yakında ameliyat bile yapamaz hale gelecek

Cerrahpaşa, Hacettepe, Çapa, Ankara, Gazi Tıp gibi köklü üniversitelerin ekonomik çıkmazdan dolayı artık öğrencisinden yan dal uzmanına kadar eğitim verdiği hekimlere tıbbi malzeme yokluğundan dolayı verdiği eğitimin kalitesinin de düşeceği dile getiriliyor. Duruma müdahale olmazsa ameliyat bile yapmaz hale gelecek bazı üniversite hastanelerinin hem insan kaynağı hem de tıbbi malzeme yokluğundan bazı bölümleri kapattığı dile getiriliyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği’ndeki (SUT) fiyat tarifelerinin yıllar itibariyle maliyetlerin çok altında kalmasının ekonomik darboğaza girmenin önemli bir etkeni olarak görülüyor.

Döner sermaye gelirlerinden karşılanması zorunlu olan çalışan maaşları, nöbet paraları, denge tazminatı, cihaz, ilaç-tıbbi malzeme giderleri, elektrik-su-doğal gaz, yakıt, bakım onarım gibi genel giderler ve diğer genel hizmet maliyetlerinin sürekli artması da hastane yönetimlerini zora sokuyor.

Çözüm için muhatap bulamıyorlar

Finansal sürdürülebilirliğin kaybolması ve tıbbi hizmet kalitesini tehdit eder hale gelmesiyle birlikte hastane yönetimleri sorunlarına çözüm bulacak muhatap bulamadıklarını belirtiyor. Sorunun boyutlarının artık müdahale edilmezse geri dönülmez noktalara geleceğini bildiren yetkililer, Sağlık Bakanlığı hastanelerine uygulanan bazı kolaylıkların üniversite hastaneleri için de getirilmesini istiyor.



Kaynak:
MediMagazin

Etiketler...
universite hastaneleri, ekonomik sorunlar