Hasta Haklari Aktivistleri Dernegi

Haberler

Sağlık Sektörü ve Hak İhlâllerindeki Haberler

Tam günde bile bile lades!

 

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki genel cerrahi operasyonları haftada 141’den 75’e gerilemiş.Kadın doğumda da 112’den 60’a düşüş var. Muhtemelen diğer fakülte hastanelerinde de durum aynı. Sebep; sadece üniversitelerde tam gün çalışan öğretim üyeleri hasta görüp ameliyatlara girebiliyor. Diğerlerinin irtibatı eğitim faaliyetiyle sınırlı.

Hasta Aktivistleri Derneği Başkanı Orhan Demir’e göre, “Şu anda sıkıntı olabilir ama ileride vatandaş büyük fayda görecek.” Demir iddiasını şöyle detaylandırıyor: “Artık üniversite hastanelerinde muayenehanesi olmayan, özel hastanelerde çalışmayan ve vatandaşa ‘25 bin lira getirirsen ameliyat ederim, 20 bin lira ile gelme’ diyen hocalar olmayacağı için vatandaş bundan kazançlı çıkacak.”

Adını açıklamayan bir üst düzey üniversite yetkilisi ise aksini iddia ediyor: “İçimizdeki bazı çürük elmalar yüzünden cezalandırılıyoruz. Yeni dönemde hasta ya özele ya da muayenehaneye mahkûm olacak. Çünkü hocaların çoğu üniversitede hasta bakmayacak.” Sağlık eğitiminde usta-çırak ilişkisinin sekteye uğrayacağına da dikkati çekiyor. Bu arada Sağlık Bakanlığı da, İstanbul’daki 3 bin sağlık ünitesini tam gün denetiminden geçirecek. Amaç kamuda mesai bitmeden özele kaçan hekimleri belirlemek. Bu bilgiler, Zaman muhabiri Çağlar Avcı’nın 22 Eylül Perşembe günü yayımlanan haberinden. Aslında olay iki kritik noktada düğümleniyor. İlki, bazı hocaların hastalardan bıçak parası adıyla binlerce lira talep etmesi. Diğeri de, vatandaşların kendilerini tecrübeli ellere teslim etmek için özeldeki profesör ve doçentlere koşması. İki soru ve bir tespitle bitirelim. Çürük elmaları temizlemek çok zor mu? Kim bütün imkânlarını kullanarak şahsını veya yakınlarını en ehil uzmanlara götürmek istemez? Hocalar, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlaşmalı özel hastanelerde resmî doktor yerine hocalar kayıt dışı para karşılığı ameliyat yapıyor zaten…

 

AKSİYON - Sayı: 877 / Tarih : 26-09-2011

 

 

Etiketler...